Infor Artikler

Lidt af Hvert . . . . set rundt omkring !

 


 

Gassen går hurtigt af tennisbolden.   "DR Videnskab"

Tennisbolden

 

Tennisbold luftTennisspillere skifter hele tiden bolde, for tennisbolde lever livet hårdt - og kort.

Topspin, ketsjerens opstramning, kamp på grus, græs eller hardcourt, tiebreake og høje pust og støn. Og så den eminente teknik. Der er nok at kommentere på, når man ser på tennis.

Mens man tager tennisbolden for givet, selv om den faktisk er en ret kompliceret ting.

 

- Udvikling af tennisbolde er den rene videnskab, siger John Rasmussen, der selv er tennisspiller og professor i biomekanik ved Aalborg Universitet.

Bolde skal kunne hoppe op til 147 cm

De officielle regler i tennis siger, at en bold fra ny skal kunne hoppe mellem 134 og 147 centimeter, når man slipper den fra 2,5 meters højde og ned på et betongulv.

Boldens opspring handler om restitutionskoefficienten, der er et mål for hvor megen energi, der bliver bevaret, når bolden støder ind i noget.

Hvis en bold er meget 'død' at spille med, så kommer den ikke så langt eller hurtigt.

- Og hvis bolden på den anden side er meget 'levende' og hopper for højt, så bliver den hele tiden slået ud af banen, forklarer John Rasmussen.

 

Professionelle bruger mange bolde, mens andre sparer lidt.

Alle bolde er skiftet ud, når de professionelle spillere når hvert 9. parti. For døde bolde ødelægger spillets kvalitet.

- Vi andre er lidt fedtede, og vi spiller måske med samme fire bolde til tre træningskampe i løbet af en uge, siger John Rasmussen.

Ældre spillere kan ofte bedst lide de bløde bolde, fordi boldene er langsomme.

- Hvis jeg spiller med en ældre herre, så bliver han tosset, hvis jeg kommer med nye bolde. Han vil spille med gamle bolde, for ellers hopper boldene over hovedet på ham, siger John Rasmussen.

frivillige

NTK

Typen
Typen